Image

У Колективному центрі для тимчасового проживання ВПО вже є перші мешканці

0 Comments

У першу добу роботи до Колективного центру святого Василія Великого для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб вже заселилися п’ятеро людей. Це родини з Донецької області та літня жінка з Запорізької області.

«Надзвичайно приємно, що наш шелтер почав працювати з першого дня. Це свідчить про реальну потребу в таких осередках, де люди, котрі тікають від війни, можуть знайти прихисток, перепочинок та потрібну допомогу. У першу добу вже маємо перших мешканців центру»,  –  розповідають у Карітас-Житомир.

Нагадаємо, що відкриття Колективного центру відбулося вчора, 2 серпня. Саме тоді вперше до шелтеру завітали й теперішні його мешканці – пані Світлана із сином.

«З Добропілля виїхали до Дніпра, далі вже до Житомира. Дорога дуже небезпечна, зовсім поряд були обстріли. Ми залишили квартиру там, тому вдячні за допомогу Карітас-Житомир зараз», – розповіла  Світлана Зюськевич.

Центр для проживання сподобався цій родині і тепер місяць проживатимуть у ньому та будуть отримувати необхідну допомогу, соціальний, психологічний та юридичний супровід від фахівців Карітас-Житомир.

«У Житомирі спокійніше, менше сирен. Мені подобається місто, привітні люди. А у центрі умови, можна сказати, лакшері», – прокоментував Віталій Зюськевич.

Інша родина, яка в числі перших погодилася на проживання у колективному центрі, приїхала з Маріуполя.

За словами пані Олени, не знали, що навколо відбувається, весь час чули вибухи, бачили як роять райони. Зв’язку не було, жили у коридорах. Життя перетворилося на виживання: ранок починався з пошуку води, аби приготувати їсти. Ходили з пляшками, банками до річки.

«Це був жах. Ранок починався з добування води та приготування їжі. Йшли з пляшками, банками до джерела, річки. Були натовпи людей. Одного разу навіть бачили, як там прилетів снаряд біля гаражу, коли люди стояли у черзі по воду», – розповіла Олена Шихова.

            У новому колективному центрі Карітас-Житомир може надати прихисток одночасно для 44 внутрішньо переміщених осіб. Проживати у шелтері можна протягом 30 календарних днів. У межах проєкту «Гідна допомога внутрішньо переміщеним особам у західній частині України» діятиме три хвилі для проживання, загалом зможуть скористатися цією пропозицією 132 особи до 15 жовтня. Тут є всі умови для комфортного проживання: спальні, душові, вбиральні, кухня, кімната відпочинку, ігрова.

            Проконсультуватися щодо проживання у шелтері можна за телефоном (067) 313 40 25, або ж завітати безпосередньо до центру у Житомирі, вул. В. Бердичівська, 62.

Довідково. Створення такого осередку для підтримки ВПО у Житомирі реалізовує БФ «Карітас-Житомир» у рамках проєкту «Гідна допомога внутрішньо переміщеним особам у західній частині України». Донором проєкту виступає Український Гуманітарний Фонд (UHF), виконавцем є МБФ «Карітас України».

Categories: Новини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *